Szolgáltatásaink

Professzionális kerttervezés és kertépítés Budapesten és a Balatonnál, rendszeres ápolás és szezonális kerti munkák elvégzése szakértelemmel; automata öntözőrendszer telepítés, karbantartás, átalakítás igény szerint. Saját öntözőrendszereinkre 2 év garanciával; dekoratív térburkolás.Hogyan működik az automata öntözőrendszer? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Komoróczki Balázs   
2011. április 06. szerda, 18:59

 

Hogyan működik az automata öntözőrendszer?

Itt a tavasz, csak egy lépés és átlépjük a nyár küszöbét, most kell csak igazán figyelnünk a kertünkre. A kiültetett virágok, a pázsit nem mindig kap megfelelő természetes vízpótlást. Nagyszerű segítségünk lehet, ha van telepített automata öntözőrendszer a kertünkben. Az automata öntözőrendszer egy igen elmés szerkezet, számos alkatrész jól összehangolt működéséből áll, ezek a pontosan összehangolt gépies működések valósítják meg az automata öntözést, így a pázsit, a gyep, a növények, virágok felügyelet nélküli vízellátása valósul meg.

De vajon tudjuk-e hogyan is működik kertünk hűséges szolgája, az automata öntözőrendszer?

A teljesség igénye nélkül, az alkatrészek a következők bármilyen típusú automata öntözőrendszerről is legyen szó: csapok, szűrők, mágnes szelepek, szórófejek, csepegtetők, vezérlő, esőérzékelő, csövek, idomok.

Az automata öntözőrendszer legtöbb összetevője rejtett, ebből szinte csak a szórófejek látszanak, azok is csak az öntözés idejére emelkednek ki a földből, tulajdonképpen ezt a víznyomás hatására teszik.

Az automata öntözőrendszer elemeiben pedig úgy keletkezik a nyomás, hogy a föld alatt kinyit egy mágnes szelep, víz áramlik a szórófejekhez vezető csövekben, s az automata öntözőrendszerünk elvégzi a dolgát. Mintha kinyitnánk egy csapot, amit bizonyos idő után el is zárnánk.

Az automata öntözőrendszerben a mágnes szelep kisfeszültségű áram hatására nyit, ezt az automatika biztosítja. Magyarul: az automatika a beleírt program szerint tudja mikor jött el az öntözés ideje és áramot ad az egyik mágnes szelepnek, erre a szelep kinyit és átengedi magán a vizet, a szórófejek irányába. Így a szórófejek a víznyomás hatására kiemelkednek, és mindaddig öntöznek, amíg az automatika el nem veszi az áramot a mágnes szeleptől.

S ezzel meg is fejtettük az automata öntözőrendszerünk működésének a titkát.

 

 

Módosítás dátuma: 2020. január 08. szerda, 15:00
 

Hírek

Egy olyan nagy városban mint Budapest sem kell nélkülöznie a természetes szép...
Ha kertes házban él akkor már biztosan tudja, hogy egy kertben nagyon sok a teendő,...
Ahhoz, hogy egy kert szép és ápolt legyen sokat kell tenni, attól függően, hogy...
A  városi élet sok előnnyel jár, viszont vannak hátrányok is. A természetes...
A nagyvárosi életnek sok előnye van, viszont hátrányból is van bőven. Ezért is...
Biztosan már Ön is látott nyáron is zöldellő kertet, gyönyörű zöld füvet. Sokan...
Vannak olyan emberek, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a kertet saját maguk gondozzák....

Keresés