Gyepmánia
Kertépítés

Kertépítés Budapest és a Balaton környékén

Füvesítés

A gyep felület kialakítását kétféle módon végezzük:

Gyepfelület kialakítása fűmag vetésével (vetett technológia)

Füvesítés elõtt ajánlott automata öntözõrendszer telepítését is számításba venni, mivel a leggyakoribb probléma a gyep számára szükséges mennyiségű csapadék biztosítása.

A megfelelően megtisztított, azaz a talaj felső, általában 5 cm vastagságú, gyommal szennyezett rétegét eltávolítjuk. Ezt követi a talaj kézi vagy gépi felásása és szükség esetén rotálása.

Javasolt vakondháló fektetése, hogy a későbbiekben ezek a kedves, amúgy hasznos kártevő-pusztítók ne csúfítsák a kertet a földkupacaikkal.

Erre kerül a szerves anyagban gazdag humuszréteg, amelyből kialakítjuk a magágyat.

Szintezés, hengerelés után a talajba kiváló minőségű német fűmagot vetünk, amelyet gondosan bedolgozunk a talajba. Hosszú kioldódású starter műtrágyával segítjük elő a gyors csírázás folyamatát.

Evvel a technológiával a második fűnyírást követően használatba vehető a gyepfelület.

Látványosan és igen rövid idõ alatt érhetõ el az összefüggõ gyepszõnyeg élménye.

A talaj megfelelõ elõkészítése itt is elõfeltétele a munkának.

A hagyományos magvetéses eljárásnál drágább, így természetesen itt is javasoljuk az automata öntözőrendszer kiépítését és a vakondháló fektetését a szőnyeg terítése előtt.

Megfelelő stabilitás, azaz a gyepszőnyeg gyökérzetének lejutása a humuszig egy-két fűnyírásnyi időt vesz igénybe.

A füvesítés tulajdonképpen nem más, mint a pázsit, a gyep kialakítása kertünkben. A füvesítés egyben az egyik legtermészetesebb és legelőnyösebb talajápolási eljárás. De joggal mondhatjuk, azt is, hogy a füvesítés a kertépítés egyik legfontosabb és leglátványosabb része.

Gyakorlatilag két féle módszerrel történhet a füvesítés: fűmag vetésével, vagy gyepszőnyeg telepítésével.

Füvesítés, gyepfelület kialakítása fűmag vetésével (vetett technológia)

Füvesítés előtt mindenképp ajánlott automata öntözőrendszer telepítését is számításba venni. Mivel füvesítés után, a gyep számára így nincs meg a szükséges mennyiségű csapadék biztosítása.

Füvesítés előtt a talajt megfelelően meg kell tisztítani. Azaz a talaj felső, általában 5 cm vastagságú, gyommal szennyezett rétegét eltávolítjuk.

A füvesítés előtti második munkálat a talaj kézi vagy gépi felásása, szükség esetén rotálása, rotálással egyidejűleg már be lehet juttatni a földbe a szükséges segédanyagokat (tőzeg, trágya, stb.).

A vakond háló fektetése mindenképp javasolt, hogy a későbbiekben ezek a kedves, amúgy hasznos kártevők ne csúfítsák a kertet a földkupacaikkal, ha már annyit fáradoztunk a füvesítéssel.

A füvesítés következő lépése a szerves anyagban gazdag humuszréteg terítése, amelyből kialakítjuk a magágyat. Fontos a talaj megfelelő visszatömörítése, ha szükséges szintezés után, akár többször is hengerelünk.

Ez után következik a tényleges füvesítés, a magvetés. A talajba kiváló minőségű német fűmagot vetünk, amelyet aztán gondosan bedolgozunk. A gyors csírázási folyamatot öntözés mellett, hosszú kioldódású starter műtrágyával segítjük elő.

A füvesítés ezzel a technológiával nagyon gazdaságos módszere az igényes kert kialakításának. A gyepfelület a második fűnyírást követően használatba is vehető.

Füvesítés, gyepfelület kialakítása gyepszőnyeg fektetésével

A gyepszőnyeg telepítése az egyik gyors, minőségi és korszerű füvesítési technológiák egyike. Gyepszőnyeg fektetésével a füvesítés látványosan és igen rövid idő alatt megvalósítható, az összefüggő gyepszőnyeg élményét érdemes átélni.

A gyepszőnyeg tulajdonképpen 18 hónapos készgyep, tömött, gyomoktól mentes, sűrű pázsit.

S ugyanúgy, mint az előző módszernél füvesítés előtt a talajt szintén megfelelően elő kell készítenünk, csak ezután következhet a gyepszőnyeg fektetése. A hagyományos magvetéses füvesítésnél a gyepszőnyeg terítése drágább, ezért fokozottan javasoljuk az automata öntözőrendszer kiépítését, valamint a vakond háló fektetését, majd csak ez után következzen a füvesítés utolsó lépése. A gyepszőnyeg leterítése. A megfelelő stabilitás kialakulása, azaz a gyepszőnyeg gyökérzetének lejutása a humuszig egy-két fűnyírásnyi időt vesz igénybe.

Megfelelő gondoskodással, rendszeres öntözéssel, nyírással több évig is meglátszik, hogy gyepszőnyeggel telepített a kertünk.

Keressen bennünket bizalommal, cégünk a füvesítést szakértelemmel, odafigyeléssel végzi. Legyen az Ön kertje mindig zöldebb!