Gyepmánia
Kertépítés

Kertépítés Budapest és a Balaton környékén

Kert füvesítés, gyepszőnyeg fektetés

A kert füvesítés tulajdonképpen nem más, mint a pázsit, a gyep kialakítása kertünkben, de egyúttal ez az egyik legtermészetesebb és legelőnyösebb talajápolási eljárás is. De joggal mondhatjuk, azt is, hogy a kert füvesítése a kertépítés egyik legfontosabb és leglátványosabb része.

Gyakorlatilag kétféle módszerrel történhet a füvesítés: fűmag vetésével vagy gyepszőnyeg telepítésével.

Kert füvesítés fűmag vetésével (gyepfelület kialakítása vetett technológiával)

Mielőtt belefognánk a kert füvesítésébe, érdemes lehet átgondolni egy automata öntözőrendszer telepítését is. Öntözőrendszer nélkül nehézkes gondoskodni a gyep számára szükséges mennyiségű vízről kézi locsolással, ráadásul a füvesítést követő hetekben kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű víz biztosítása ahhoz, hogy a leendő gyep gyorsan fejlődjön, egészséges és erős legyen.
Kert füvesítés előtt a talajt megfelelően meg kell tisztítani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a talaj legfelső, általában 5-6 cm vastagságú, gyommal szennyezett rétegét eltávolítjuk.

A kert füvesítés második lépése a talaj kézi vagy gépi felásása, illetve szükség esetén annak rotálása. A rotálással egyidejűleg már a szükséges anyagokat (tőzeg, trágya, stb.) is be lehet juttatni a földbe, hogy gondoskodjunk a leendő gyep számára szükséges tápanyagokról.

A vakond háló fektetése mindenképp javasolt, mert bár a vakondok hatékonyan pusztítják a kártevőket, de nyilván nem szeretnénk feltúrt földkupacokat látni a kertben, ha már annyit fáradoztunk a füvesítéssel.

A kert füvesítés következő lépése a szerves anyagokban gazdag humuszréteg terítése, amelyből kialakítjuk a magágyat. Rendkívül fontos a talaj megfelelő visszatömörítése, így amennyiben szükséges a szintezés után, akár többször is hengerelünk ennek érdekében.

Ez után következik az utolsó lépés, a tényleges füvesítés, azaz a magvetés. Kiváló minőségű német fűmagot vetünk a talajba, amelyet aztán gondosan bedolgozunk, hogy ne mossa ki az eső és kellő sűrűségben növekedjen majd a fű. A gyorsabb csírázási folyamatot az öntözés mellett hosszú kioldódású starter műtrágyával segítjük elő.

A vetett technológiával történő kert füvesítés nagyon gazdaságos módszere az igényes kert kialakításának. A gyepfelületet leghamarabb a második fűnyírást követően lehet használatba venni.

Kert füvesítés, gyepfelület kialakítása gyepszőnyeg fektetésével

Ha a gyepszőnyeg fektetést választja a kert füvesítéséhez, látványosan és igen rövid idő alatt érhető el az összefüggő gyepszőnyeg élménye.

De mi is az a gyepszőnyeg pontosan? Gyakorlatilag egy 18 hónapos, tömött, gyomoktól mentes készgyep, amelyet csíkokban fektetünk le a talajra.

Természetesen, a talaj megfelelő előkészítése itt is előfeltétele annak, hogy szép és egészséges pázsitot kapjunk végeredményül, továbbá ebben az esetben is javasoljuk az automata öntözőrendszer telepítését és a vakondháló fektetését a gyepszőnyeg terítése előtt.

A gyepszőnyeg lerakás a hagyományos magvetéses kert füvesítési eljárásnál drágább valamivel, viszont azonnali és látványos eredményt ad.

A megfelelő stabilitás elérése (a gyepszőnyeg gyökérzetének lejutása a humuszig) egy-két fűnyírásnyi időt vesz igénybe, utána használatba vehető a pázsit.

Keressen bennünket bizalommal, cégünk a kert füvesítést szakértelemmel, odafigyeléssel végzi. Legyen az Ön kertje mindig zöldebb!