Gyepmánia
Kertépítés

Kertépítés Budapest és a Balaton környékén

SZIKLAKERT, SZEGÉLYEZÉS

A sziklakert több mint rendszertelen kövek halmaza. Ahhoz, hogy esztétikus, hangulatos sziklakertet tudjunk építeni, először is a gondos tervezéssel kezdjük. A sziklakertet, szegélyezést a kert építésével és az automata öntözőrendszer telepítésével párhuzamosan tervezzük.

Sokféle sziklakertet építhetünk, de alapvetően két félét különböztet meg a kertépítészet: a tájképi sziklakertet és mértani sziklakertet.
A tájképi sziklakertet a természetben is előforduló formák alapján tervezzük és építjük, míg mértani sziklakert esetében a geometrikus formarendszer sajátosságát használjuk fel.

Sziklakert építésekor először ki kell választanunk a sziklákat, majd ez után követezik a kövek gondos elhelyezése és a szegélyezés. Utána a sziklakerti növények összeválogatása jön. Sziklakert építésével kialakíthatunk egy aprócska hegyi lejtőt kertünkben, megálmodhatunk, és megépíthetünk egy kis darabot a természetből.

Főként, ha a sziklakert építésénél mindig arra törekszünk, hogy minél természetesebb hatást keltsünk. Sziklakerttel, szegélyezéssel nem csak színt, hanem egy kis dinamikát, változatosságot is vihetünk a kertünkbe. Bármilyen lapos területet képes egy kicsit „megmozgatni”.

Sziklakert építésével ki tudjuk használni a lejtős, egyenetlen területeket kertünkben, mivel egészen kis területen is kialakítható, a szintkülönbségek áthidalását oldhatjuk meg vele. Azt a területet, ahol nem lehet megfelelően gondozni a talajt, vagy nehézkes a fűnyírás, sziklakert kiépítésével hasznossá lehet tenni.

Egy szakszerűen megépített sziklakert kevés gondozást igényel, s a gyomirtására sem kell lényeges időt, valamint pénzt költeni. A sziklakert és a kialakított szegélyezés, a szó szoros értelmében a kert ékköve lehet, szakszerű építéssel, harmonikusan illeszkedik a kert pompájához. Sőt, támfalként is szolgálhat.

Lehet tökéletes a gyep, a pázsit, pompázhatnak a virágágyások teljes fényükben, ha nincs meg a kettő találkozásánál az igényesen kialakított szegélyezés, akkor könnyen esztétikai csalódásban lehet részünk.

A gyepfelületek, a térkövezés, és a cserjés „foltok” egymástól történő elválasztása szegélyezéssel adja a kert összhatását. A gyomosodást geotextília és fenyőkéreg használatával előzhetjük meg.

Szegélyezéssel kialakíthatjuk a kert vonalát, harmonikus összhatást ad a kertben található egyéb építményeknek (sziklakertek, sétányok, kerti tavak).

Legyen szó sziklakert építéséről, szegélyezésről mindig kiemelt figyelmet szentelünk ezek esztétikus kialakítására.
Keressen bizalommal, cégünk minden típusú burkolóanyagból végez szegélyezést.
Legyen az Ön kertje mindig zöldebb!