Gyepmánia
Kertépítés

Kertépítés Budapest és a Balaton környékén

Kertfenntartás

A kertfenntartással járó feladatok elvégzésétől függ a kert életének hossza. Amennyiben a kertfenntartásra nincs időnk, lusták vagyunk, vagy épp úgy gondoljuk, hogy szükségtelen, akkor ez előbb vagy utóbb a kert rovására megy.
Egy gondosan megtervezett és megépített kert elveszítheti eredeti szépségét, egységét, ha nem gondozzuk körültekintően, ha nem fordítunk időt a kertfenntartásra. A kertfenntartási munkálatokat legalább olyan rendszerességgel kell végeznünk, mint az otthonunkkal kapcsolatos egyéb tennivalókat. S ne feledjük el, hogy egy elhanyagolt kert rendbe tétele, lényegesen nagyobb költséggel jár, mint a rendszeres kertfenntartás, amitől sokkal szebb látképhez jut kertünk.

Cégünk – valamint jó magam 25 éves szakmai tapasztalattal a hátam mögött – vállalja a különböző típusú kertek kertfenntartását, ill. parkok rendben tartását. Legyen szó akár egy családi ház kertfenntartásáról vagy lakóparkról, céges terület vagy magán rendelő kertjéről.

Amit vállalunk kertfenntartással kapcsolatban:

A kertfenntartás és parkgondozás nálunk nem merül ki csak a fűnyírásban, valamint ősszel a lehullott levelek felgereblyézésében vagy lombporszívózásában.
A teljesség igénye nélkül az alábbi kertfenntartási munkákat bízhatja ránk nyugodtan az év minden évszakába.

A tél folyamán a legtöbb esetben nincs teendő a kertekben, azonban, ha tartósan enyhe az idő, az elmaradt őszi munkák bepótolhatók. Az októbertől januárig terjedő időszakban gondoskodunk a fagyérzékeny növények törzsének és gyökerének védelméről, takarásáról, valamint a növények levágott részeinek komposztálásáról, illetve az avar összegyűjtéséről.

A cserjék és a fák metszése, lemosó permetezése:

A tél végi munkákat érdemes a fák és cserjék metszésével, valamint lemosó permetezéssel indítani. A tél végén esedékessé válik a gyümölcsfák ritkítása, illetve termőre metszése, a dísznövények lemetszése, valamint a fák koronájának felújítása, az öreg fák kivágása. A metszési munkákkal elősegíthető a gyümölcsfák termőképességének, a virágzás intenzitásának növelése, illetve a fákon keletkezett különböző károk okozta törések helyreállítása.

Gyepszellőztetés, szükség esetén gyomirtás:

A gyepszellőztetés, az egyik legfontosabb gyepápolási módszer, melynek segítségével nem csak egyszerűen adható levegő a fűfélék gyökereihez, de a víz és a trágya talajba juttatása is megkönnyíthető. A gyepszellőztetés jó hatással van a növények fejlődésére, ellenállóbbá és sűrűbbé téve a gyepet, valamint hosszú ideig megőrizve a kert füvesítés eredményeit. Gyepszellőztetést évente kétszer, tavasz elején, illetve ősszel érdemes végezni.

Tápanyag-utánpótlás:

A növények a talajból vonják ki a növekedésükhöz szükséges tápanyagokat, melyeket azok kimerülésével fontos külső forrásból, mesterségesen pótolnunk. A tápanyag-utánpótlás ugyanakkor nagyban függ a talaj típusától, az adott növény egyedi igényeitől, illetve a termesztés technológiájától is, így végezhetjük természetes növényi és állati eredetű, műtrágyával, illetve kereskedelmi forgalomban kapható virágföldekkel.

Kerti öntözőrendszer beüzemelése:

Az automata kerti öntözőrendszerek tavaszi beüzemelése magában foglalja a központi szűrő kitisztítását, az elektromos bekötések és kapcsolók átvizsgálását, valamint a rendszer fokozatos feltöltését. A beüzemelésre akkor érdemes sort keríteni, amikor a hőmérséklet tartósan 15 °C felett van, és nem áll fent a rendszer fagy miatti károsodásának veszélye. Amennyiben ősz végén megfelelően végezték el a téliesítést, a tavaszi karbantartás során ritkán fordul elő javítandó hiba.

A kerti tó tavaszi nagytakarítása:

A kerti tavak kis mérete miatt fontos, hogy rendszeres karbantartással, takarítással tarthassuk optimális szinten a tó vízértékeit. A kerti tavak nagytakarítása általában március elején vagy közepén esedékes, de amennyiben a víz hőmérséklete tartósan 10 °C-nál alacsonyabb, érdemes várni a munkával. A folyamat során a halakat tárólóedénybe helyezzük, teljesen vagy részlegesen leengedjük a vizet, majd metszőollóval megritkítjuk a növényzetet, és megtisztítjuk a tómedret.

– Folyamatos pázsitgondozás
Fű- és szegélynyírás mellett, a gyepszőnyeg tápanyag utánpótlását is elvégezzük, moha-mentesítését gyepszellőztetéssel egyben, ami a gyepszőnyeg hosszú életének egyik titka.

– Metszés
Akárcsak az örökzöldek, rózsák, díszcserjék metszése mellett nagy hangsúlyt fektetünk és odafigyelünk az öregedő gyümölcsfák megmentésére, újra termővé tételére, valamint a szőlők szakszerű kezelésére is.

– Növényvédelem
Csak és kizárólag bio permetszerek alkalmazásával védjük a kerti növényeket.

– Fűkaszálás, bozótirtás
Ipari vagy használaton kívüli kertek/területek kaszálását is vállaljuk.

– Télikertek és szobanövények ápolása
Kertfenntartási munkálatok közé soroljuk a lakásban található növények és télikertek szakszerű ápolását, gondozását.