Gyepmánia
Kertépítés

Kertépítés Budapest és a Balaton környékén

Térburkolat

A térburkolatok fontos szerepet játszanak egy kert életében, változatos megjelenésének és formájának köszönhetően egyre elterjedtebbek a hazai kertekben. A térburkolatok a kert hangulatához igazodva töltik be funkciójukat, attól függően, hogy épp autóbeállót, vagy járdát tervezünk. Éppen ezért már a kert megtervezésével párhuzamosan át kell gondolni, milyen térburkolatot szeretnénk kialakítani. A térburkolat anyagának tekintetében figyelembe kell venni milyen burkoló anyagot választunk, aminek szinte csak anyagi keretünk szab határt. Bármilyen térburkolatot is választ, az lerakás után állandó marad. Ezért lényeges, hogy a térburkolatnak harmonikusan kell illeszkednie a kert összképébe.

A térburkolat készülhet: beton térkőből, téglából, gyephézagos rácsból, terméskőből, fából stb.

Ezért mind a burkoló anyag tekintetében, mind a kialakított kert függvényében egyáltalán nem mindegy, milyen szakértelemmel végezzük, vagy végeztetjük a térburkolat lerakását.

Kertépítési munkáinknál törekszünk az igényességre, éppen ezért a térburkolatnál különösen fontos a technológiai sorrend betartása.
Az első lépés a kitűzés és a szintezés, mivel a térkőnek min. 1% esést kell kialakítani, hogy a nagymennyiségű víz is el tudjon róla folyni. A következő lépés a térburkolat kialakításához, az un. tükör-kiemelés, amely a leendő burkolat és az alá kerülő zúzottkőnek készíti elő a helyet. Majd ezt is szintezni kell.

A szegélyek lerakása talán a legnagyobb precizitást igénylő szakasz, mivel ez adja meg a térburkolat későbbi formáját és a szinteket is. A tervezésnél és számításnál érdemes figyelembe venni a térburkoló anyag méretét. A térburkolat szegélyeit úgy kell elhelyezni, hogy minél kevesebb vágásra kényszerüljünk, ezért tanácsos betonba rakni.

A térburkolat ágyazatának vastagsága a terheléstől függ, de minden esetben osztályozott zúzottkő az, ami el tudja vezetni a beszivárgó vízmennyiséget. (Például egy autóbeállónál min. 30 cm vastagságot készítünk, s ebből az alsóbb réteg öklömnyi méretű kövekből áll). Mindezt lapvibrátorral tömörítjük.

A térburkolat ágyazat feletti rétege állhat kétszer rostált sóderből vagy még jobb, ha apróbb osztályozott kőzúzalékot használunk. Erre kerül majd a térburkolat, melynek lerakása – úgy véljük – nagy szakmai tapasztalatot és precizitást igényel.

A legvégső fázis: a térburkolat fugáiba kétszer rostált sódert, szűkebb fuga esetén kvarchomokot, nagyobb fuga esetén kőzúzalékot dolgozunk bele. A folyamat lapvibrátoros tömörítéssel fejeződik be.

Keressen bennünket bizalommal térburkolatok szakszerű lerakásával kapcsolatban, mi kialakítjuk, megalkotjuk, Önnek csak élveznie kell az esztétikai varázst.
Legyen az Ön kertje mindig zöldebb!