Gyepmánia
Kertépítés

Kertépítés Budapest és a Balaton környékén

Hogyan működik az automata öntözőrendszer?

Automata kerti öntözőrendszer

Itt a tavasz, csak egy lépés és átlépjük a nyár küszöbét, most kell csak igazán figyelnünk a kertünkre. A kiültetett virágok, a pázsit nem mindig kap megfelelő természetes vízpótlást. Nagyszerű segítségünk lehet, ha van telepített automata öntözőrendszer a kertünkben. Az automata öntözőrendszer egy igen elmés szerkezet, számos alkatrész jól összehangolt működéséből áll, ezek a pontosan összehangolt gépies működések valósítják meg az automata öntözést, így a pázsit, a gyep, a növények, virágok felügyelet nélküli vízellátása valósul meg.

De vajon tudjuk-e hogyan is működik kertünk hűséges szolgája, az automata öntözőrendszer?

A teljesség igénye nélkül, az alkatrészek a következők bármilyen típusú automata öntözőrendszerről is legyen szó: csapok, szűrők, mágnes szelepek, szórófejek, csepegtetők, vezérlő, esőérzékelő, csövek, idomok.

Az automata öntözőrendszer legtöbb összetevője rejtett, ebből szinte csak a szórófejek látszanak, azok is csak az öntözés idejére emelkednek ki a földből, tulajdonképpen ezt a víznyomás hatására teszik.

Az automata öntözőrendszer elemeiben pedig úgy keletkezik a nyomás, hogy a föld alatt kinyit egy mágnes szelep, víz áramlik a szórófejekhez vezető csövekben, s az automata öntözőrendszerünk elvégzi a dolgát. Mintha kinyitnánk egy csapot, amit bizonyos idő után el is zárnánk.

Az automata öntözőrendszerben a mágnes szelep kisfeszültségű áram hatására nyit, ezt az automatika biztosítja. Magyarul: az automatika a beleírt program szerint tudja mikor jött el az öntözés ideje és áramot ad az egyik mágnes szelepnek, erre a szelep kinyit és átengedi magán a vizet, a szórófejek irányába. Így a szórófejek a víznyomás hatására kiemelkednek, és mindaddig öntöznek, amíg az automatika el nem veszi az áramot a mágnes szeleptől.

S ezzel meg is fejtettük az automata öntözőrendszerünk működésének a titkát.