Gyepmánia
Kertépítés

Kertépítés Budapest és a Balaton környékén

A sziklakert építése

Sziklakert építés

A sziklakerti növények a kertészkedés legérdekesebb és legszebb részei. A sziklakertekben nevelhető növények száma több ezer faj, ezek között pedig sok olyan növény akad, amelyek kerti tartása nagy szakértelmet kíván.
Vannak olyan fajok, amelyek kihívást jelentenek még akkor is, ha ismerjük, milyen igényeik vannak. Ám ez a legyőzendő akadály teszi széppé egy-egy ritkaság sziklakerti felnevelését. Ugyanakkor számtalan sziklakerti növény létezik, amelynek kerti tartása hazai klímán is nagyon egyszerű, gyakran felül is múlják szépségükkel az igényesebb sziklakerti ritka virágokat.
S így, aki egy kicsit is belemélyed a sziklakerti növények világába, hamarosan azt veszi észre, hogy lassanként olyan fajok veszik körül kertjében, amiről nem is gondolta volna, hogy sziklakertjét díszíthetik.

Tehát a sziklakert fő alkotóeleme a növény, a másik pedig a szikla. A szikla, amellett, hogy a környezetet az adott sziklakerti növény élőhelyéhez hasonlóvá teszi, a másik szerepük, hogy esztétikus hátteret is biztosítanak. Nagy szerepet játszanak még a sziklakerti növények mikroklimatikus igényeinek a kielégítésében. Például a magasabb helyekről származó növények érzékenyek a talaj túlzott felmelegedésére, ezt a nagyobb méretű kövek megakadályozzák, a talajba süllyesztett részük mindig hűvösen tartja a sziklakerti növény gyökérzetét.

Így a sziklakertet is attól függően kell megtervezni, hogy milyen virágot is szeretnénk használni a díszítésre. Mert a havasi növények nem bírják a sík vidék perzselő napsütését, ezért azokat a sziklakert árnyékos északi, vagy keleti részébe kell telepíteni, s magát a sziklakertet is árnyékos helyre építsük.

Általában a sziklakert építéséhez a lejtős területek a legideálisabb, akkor, ha a leendő sziklakert helye nem fagyzugos, amit a lejtő tetején építendő támfallal meg lehet oldani. Így a lejtős kerti oldalban nagyon szép, igényes sziklakertünk lehet. A sziklakerti sziklák használatában, legszebb és legtermészetesebb hatást a vízkoptatta és a természet hatásai alatt megkopott sziklák adják. Semmiképp ne szabályos alakú köveket válogassunk össze, hanem minél változatosabb alakúakat.

(Forrás: monardella.hu)