Gyepmánia
Kertépítés

Kertépítés Budapest és a Balaton környékén

Kertépítés helyett most jöhet a téliesítés

Kertépítés helyett téliesítés

Ugyan a kertépítési munkákat jövő tavaszig szüneteltetnünk kell, ez nem jelenti azt, hogy télen ne lennének fontos teendőink a kertben. Bár a természet most pihenni tér, egy tudatos kertész ebben az időszakban is dolgozik, ha másért nem is, azért, hogy felkészítse kertjét, zöldövezeteit a tavasz érkezésére.

Milyen teendők várnak ránk, ha beáll a hideg?

A lehullott lombok eltakarításával és a komposztálással ilyenkor is célszerű foglalkoznunk, de a hűvösebb évszak ideális arra is, hogy kivágjuk kertünk kiszáradt fáit, cserjéit. Bár ez nem tipikusan a metszés évszaka, mégis vannak olyan fák, amiket akkor is megmetszhetünk, ha azok már téli álmukat alusszák. Azonban arra érdemes odafigyelni, hogy ha már beáll a kemény tél, vagyis tartósan nulla fok alá csökken a hőmérséklet, már ezt sem tehetjük meg, mert azzal, ha a fagyban állunk neki a metszésüknek, akár roncsolhatjuk is a fák szöveteit.
Az ősszel ültetett – még fiatal – fákról, bokrokról gondoskodunk kell, mert ezek még nagyon érzékenyek a hideg, fagyos időjárásra, így védenünk kell a tövüket néhány lapátnyi komposzttal vagy földdel. Téliesítéssel viszont meg lehet óvni ezeket a kifagyástól. Ha pedig már téliesítés, nem feledkezhetünk meg a locsolócsövek, kerti csapok, kerti tavak, medencék téliesítéséről sem. Nem hagyhatjuk, hogy ezekbe belefagyjon a víz, mert az nagy károkat is tud okozni.

Profi segítségre, tanácsadásra van szüksége kerti tava vagy öntözőrendszere téliesítésével kapcsolatban? Forduljon hozzám bizalommal!