Gyepmánia
Kertépítés

Kertépítés Budapest és a Balaton környékén

Kert füvesítés: fűmaggal vagy gyepszőnyeggel?

Kert füvesítés - fűmaggal vagy gyepszőnyeggel?

Két bevett módszer kínálkozik, ha zöldellő pázsitot szeretnénk kialakítani a kertünkben: a fűmaggal történő füvesítés és a gyepszőnyeg fektetése. Mindegyik megoldásnak megvannak az előnyei és hátrányai, mi az alábbi bejegyzésben ezeket hasonlítjuk össze.

Határozzuk meg kertünk célját

A füvesítés első lépéseként érdemes tisztázni, hogyan képzeljük el a kertünket a mindennapokban, ugyanis nem mindegy, hogy csupán gyönyörködni óhajtunk-e benne vagy aktívan szeretnénk-e használni.

Ha számunkra az esztétikum az első, akkor kertünkbe a gyepszőnyeg az ideális megoldás. Ellenben tudni kell, hogy a gyepszőnyeg nem tolerálja a fokozott igénybevételt, ezért ha kertünk gyakori terhelésnek lesz kitéve, a fűmagos füvesítést ajánlott választanunk.

Gondoljuk át az anyagiakat

Kertünk füvesítése költségekkel is jár, így érdemes a lehetséges kiadásokat is mérlegelnünk a munkálatok előtt. A fűmagos telepítés ára kedvezőbb, mint a gyepszőnyegé, ugyanakkor utóbbi kezelése előnyösebb a későbbiek során és kisebb anyagi ráfordítást is igényel a fűmaggal vetett területeknél.

Vegyük sorra a feladatokat

A füvesítést követően minden esetben teendők várnak ránk, hogy pázsitunk egészséges és szemet gyönyörködtető lehessen. Először is a telepítés után minimum 3 hétig nem ajánlott az adott területet terhelnünk, hogy a fűszálak megerősödhessenek, viszont a fűmagos vetés esetében az első használattal célszerű akár két hónapot is várnunk.

A rendszeres öntözésre is figyelnünk kell, hiszen mind a frissen vetett magok, mind a meggyökeresedésre váró gyepszőnyeg igényli a vizet. Éppen ezért érdemes átgondolnunk egy kerti öntözőrendszer kiépítését, amivel a locsolás mindennapi feladatát hatékonyabban oldhatjuk meg.

Végül tanácsos szem előtt tartanunk a pázsit gyomosodását is, amely a gyepszőnyeg esetében minimális, ellenben a fűmaggal vetett területeken jelentős, ezért utóbbiak tisztántartása több munkával járhat.

Válassza bármelyik részletezett megoldást is, a kert füvesítés és a kert fenntartás mindenképpen szakértelmet igénylő feladat. Ha segítségére lehetünk tanácsainkkal, vegye fel velünk a kapcsolatot!